گمرک فرودگاه امام خمینی، یکی از بزرگترین مجراهای ورودی و خروجی بار و کالا به داخل و خارج از کشور است که مسئولیت پذیرش و بررسی بارهای وارداتی و صادراتی را دارد. برای این منظور، این گمرک به صورت ۲۴ ساعته و در سه شیفت کاری فعالیت می کند. در این گمرک، مسافران و بارهای وارداتی و صادراتی باید پس از ارائه مدارک مربوطه، مبالغ مربوط به گمرک را پرداخت کنند و پس از آن، مجوز ورود و خروج از گمرک صادر می شود. همچنین، در صورت داشتن کالاهای مجازی، باید مبالغ مربوط به گمرک الکترونیکی را پرداخت کرده و پس از آن، مجوز ورود یا صادرات کالاهای مجازی صادر می شود. صفر تا صد مراحل ترخیص کالا از گمرگ فرودگاه امام خمینی در کمترین زمان ممکن و با کمترین تعرفه به همراه پیگیری بار، بازرسی بار و نحوه محاسبه هزینه را در این پست از بازرگانی ایجاب بررسی می کنیم پس تا پایان همراه بازرگانی ایجاب باشید.
معرفی گمرک فرودگاه امام خمینی
گمرک فرودگاه امام خمینی را میتوان یکی از برجستهترین گمرکهای کشور دانست بخش عمده کالاهای وارداتی در این گمرک بارگیری و سپس ترخیص میشوند. به دلیل اهمیت بالای گمرک امام خمینی، هر تاجر و واردکننده ای باید بهطور کامل آن را شناخته و با روند کاری این گمرک آشنا باشد. مکان قرارگیری این گمرک، در محل فعالیت فرودگاه امام خمینی است که ورود و خروج کالاهای مختلف و مسافران بین المللی به کشور، در این قسمت انجام میشود. این گمرک در اتوبان تهران قم و ۳۰ کیلومتری جنوب تهران قرار دارد و به علت نزدیکی به پایتخت به یکی از بااهمیتترین مراکز ترانزیتی تبدیل شده است.
اگر قصد واردات و صادرات کالا دارید، به عنوان مثال می خواهید واردات کالا از چین داشته باشید و به انجام تجارت بپردازید، حتما باید با این گمرک آشنا باشید. فرودگاه بینالمللی امام خمینی (IKA) به عنوان بزرگترین و مهمترین فرودگاه ایران، در استان تهران و در فاصله حدود ۳۰ کیلومتری جنوب غربی شهر تهران قرار گرفته است. این فرودگاه به افتخار رهبر انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی (ره) نامگذاری شده است. گمرک فرودگاه امام خمینی، نهادی است که مسئولیت کنترل ورود و خروج کالاها و بارهای بینالمللی را بر عهده دارد. هدف اصلی گمرک، اجرای قوانین گمرکی و جلوگیری از ورود کالاهای غیرقانونی و ممنوعه به کشور است. علاوه بر این، گمرک مسئولیت جمعآوری عوارض گمرکی و مالیاتهای مربوط به کالاهای وارداتی را دارد.
۹ مورد از مزایای ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی
ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی دارای مزایای بسیاری است که روال کار را برای اشخاص آسانتر نموده است.
- نزدیک و در دسترس بودن حمل و نقل جاده ای: کارمندان قسمت ترخیص کالا پس از ترخیص اقلام، کارهای لازم برای خروج و تحویل بار به مشتریان را انجام میدهند.
- بالا بودن سرعت ترخیص کالا نسبت به دیگر گمرکات کشور: پروسه ترخیص در این گمرک طی مدت ۳ روز کاری از زمان شروع اظهار تا انتقال به انبار خریدار، انجام میگیرد. که زمانی نسبتا کوتاه محسوب میشود.
- انبارهایی با شرایط ایدهآل: انبارهای گمرک فرودگاه امام خمینی انتخاب اول تجار هستند زیرا علاوه بر در دسترس بودن، دارای سقف و درجه دمای تنظیم شده میباشند.
- نزدیکی گمرک به تهران: یکی از مهمترین مزیتهای گمرک فرودگاه امام خمینی نزدیکی آن به تهران است که این امر باعث شده تا کالاها پس از عملیات بارگیری و گذشت چند ساعت به انبار خریداران انتقال یابند.
- امکان ترانزیت و ارسال کالا: اقلام ارسالی پس از رسیدن به گمرک به قسمت ترانزیت رفته و سپس به کشور مقصد منتقل میشوند.
- مجهز بودن به آزمایشگاه برای نمونه برداری: برای تعیین ماهیت و ارزیابی کالا از این آزمایشگاه استفاده میشود.
- ترخیص کالاهای دارویی در مدت زمان ۱ روز: این گمرک به دلیل مدت زمان کوتاه ترخیص دارو دارای اهمیت ویژه ای است.
- وجود سردخانه: مجهز بودن گمرک به سردخانه از این جهت مهم است که واردات کالاهای حساس به دما مانند دارو را امکانپذیر میکند.
- صدور قبض انبار در کمترین زمان: بعد از رسیدن کالاها به فرودگاه امام خمینی توسط ایرلاینها قبض انبار در کوتاهترین زمان صادر میگردد و مزیتی بزرگ برای این گمرک محسوب میشود.
مراحل ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی
در این قسمت مراحل ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی شرح داده شده است. برای ترخیص کالا، ابتدا در سایت ثبتارش سفارش خود را ثبت نمایید. سپس فرم پیش نویس اظهارنامه را وارد سیستم ثبتارش کرده و بعد کالا را به گمرک فرودگاه امام اظهار نمایید. برای خرید از تمامی کشورها حتی کشورهای با ارتباط تجاری بالا مانند خرید از چین، طی کردن تمامی مراحل زیر الزامیست.
ثبت سفارش
در این قسمت، باید اطلاعات کالای خود را ثبت نمایید. به سیستم ثبتارش وارد شوید و تمامی اطلاعات کالا را از جمله قیمت، وزن و محل بارگیری و مقصد را به سامانه گمرکی ارسال نمایید.
تایید فرم پیش نویس اظهارنامه
بعد از آنکه اطلاعات کالا به سامانه گمرکی ارسال شد، فرم پیش نویس اظهارنامه در سامانه ثبت خواهد شد. شما با وارد شدن به سیستم ثبتارش و نوشتن جزئیات کالا، اظهارنامه خود را دریافت میکنید و برای تایید به سامانه گمرکی ارسال مینمایید.
پرداخت هزینههای گمرکی
پس از تایید شدن اظهارنامه، هزینههای گمرکی برای کالای شما محاسبه میشود. هزینههایی مانند: عوارض گمرکی و مالیاتهای واریزی که باید پرداخت شوند.
بررسی کالا به وسیله گمرک
در این قسمت کالا توسط گمرک بررسی شده و تایید میشود. اما در صورتی که خطا یا ایرادی در این میان وجود داشته باشد، از طریق پیام از شما درخواست مدارک بیشتری میکند یا اینکه از شما میخواهد اطلاحات لازم را انجام دهید.
تحویل کالا
پس از تایید اظهار نامه و پرداخت هزینههای گمرک، میتوانید کالای خود را دریافت کنید.
اسناد و مدارک لازم برای ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی
- بارنامه
- پروفرما
- قبض انبار
- گواهی مبدا
- پکینگ لیست
نکته: هنگام ترخیص کالا، پس از ثبت سفارش در سامانه ثبتارش، قبل از اظهار کالا ابتدا باید فرم پیش نویس اظهارنامه در سیستم ثبتارش وارد گردد.
چه کالاهایی را میتوان از فرودگاه امام خمینی ترخیص کرد؟
کالاهای ترخیصی به سه دسته کلی تقسیم میشوند:
- کالاهای مجاز: کالاهایی که تجارت و ترخیص آنها از گمرک بدون هیچ مشکلی و به آسانی انجام میگیرد.
- کالاهای مشروط: برای تجارت و ترخیص این نوع از محصولات، باید یکسری از قوانین و شرط و شروط را رعایت نمایید.
- کالاهای ممنوع: همانطور که از نامشان پیداست به هیچ عنوان امکان تجارت و ترخیص این کالاها وجود ندارد.
به طور کلی ۹۵ درصد از کالاهایی که از طریق حمل هوایی به کشور وارد میشوند، از طریق گمرک فرودگاه امام ترخیص میشوند. فرودگاه های دیگری نیز در کشورمان دارای حمل کارگو هستند. که به طور مثال میتوان از فرودگاه کرمان و شیراز نام برد اما به دلیل اینکه فرودگاه امام خمینی دارای تعداد بسیار بالاتری از پرواز میباشد، از این جهت نسبت به دیگر فرودگاهها ارجحیت دارد.
در این قسمت عمده کالاهایی که از فرودگاه امام خمینی ترخیص میشوند ذکر شده است:
- کالاهای فاسد شدنی: کالاهایی دارویی و فاسد شدنی مانند انواع خوراکیها و ماهی سالمون و… در یخچالهای مخصوص فرودگاه امام نگه داری میشوند.
- کالاهایی که نیاز به ترخیص فوری و سریع دارند: مانند قطعات خط تولید که باید به صورت فوری حمل و ترخیص شوند.
- کالاهایی که وزن و حجم کمی دارند.
کالاهایی با وزنهای بسیار سنگین، اگر بصورت هوایی حمل شوند متحمل هزینههای گزاف خواهند بود.
کالاهایی نظیر پارچه، دوربینهای عکاسی و امنیتی، اسباب بازی، انواع تجهیزات پزشکی و دندانپزشی، فرش ماشینی، لوازم بهداشتی و آرایشی، فلزات گرانبها، چسب لاستیک، جواهرات، کالاهای مربوط به سفارتخانهها، بذر و نهال گیاهان، موبایل و لوازم جانبی آن، سیگارو شیرآلات بهداشتی نیز در این لیست قرار میگیرند.
بازرسی و پیگیری بار در گمرک فرودگاه امام خمینی
در فرآیند ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی مرحلهای به نام بازرسی کالا و آزمایش یا نمونه برداری کالا وجود دارد که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت. انواع بازرسی عبارتند از:
بازرسی در زمان تولید
زمانی که مواد اولیه یا قطعات مهم و فرآیند تولید دارای اهمیت بالایی باشند، و پس از تولید امکان بازرسی دقیق آن وجود نداشته باشد باید حین تولید این کار را انجام داد. این نوع بازرسی در اقلامی مانند مواد غذایی، لوازم آرایشی و مواردی از این دست، کاربرد دارد.
بازرسی قبل از حمل
این نوع ارزیابی به بازرسی ظاهری معروف است. بسیاری از تولیدات حیطه صنایع نفت و گاز قبل از حمل از این طریق مورد بررسی قرار میگیرند. این نوع بازرسی با توجه به اطلاعاتی که مشتری میدهد به صورت تصادفی و نمونهگیری در ۴ حالت انجام میشود که عبارتند از : کیفیت، کمیت، بسته بندی مناسب و بارگیری
بازرسی قیمت
این نوع بازرسی عموما توسط بانک و نهاد تامیت کننده مالی انجام میشود. که هزینه آن به عهده خریدار است و جهت پیشگیری از سو استفاده از ارز یا وامهای کم بهره میباشد.
بازرسی اصالت فروشنده
این نوع بازرسی مربوط به منبع یابی و سورسینگ کالا است. که برای تضمین اصالت فروشنده و توانایی اش در اجرای تعهدات قرارداد، انجام میگیرد.
بازرسی استاندارد اجباری
شرکت بازرسی به نیابت از سازمان استاندارد هنگام خروج کالا از بازار فروشنده آن را مورد بازرسی قرار میدهد. که در آزمایشگاه مجاز و زیرنظر شرکت بازرس انجام شده و سپس گواهینامه انطباق برای کالا صادر میشود.
مدت زمان فرآیند ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی
ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی امروزه کاری پیچیده و دشوار محسوب میشود که این دشواری به دلیل دریافت تاییدیههای بانک مرکزی، ثبت سفارشات گمرکی، تعدد مجوزهای ترخیص کالا و مجوزات استاندارد و… میباشد. زمان لازم برای ترخیص بارهای هوایی که به گمرک فرودگاه امام خمینی وارد میشوند، مدت ۱۰ الی ۱۵ روز برای بارهای تجاری و برای بارهای غیرتجاری ۵ تا ۷ روز، خواهد بود.
محاسبه هزینه ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی
هزینه ترخیص کالا از گمرک که تمامی کالاهای وارداتی و صادراتی را در بر میگیرد، شامل مواردی چون: هزینه حمل و نقل، هزینه بازرسی کالا، هزینه بارگیری، هزینههای آزمایشگاه، هزینه ترانزیت و ترانشیپ کالا، هزینه تخلیه کالا، هزینه انبارداری، هزینه بدرقه کالا و… میباشد. برای محاسبه دقیق هزینه ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی باید موارد ذکر شده را مورد بررسی قرار دهید.
هزینه ترخیص کالا به موارد مختلفی بستگی دارد که در این قسمت بعضی از آنها گفته شده :
- انبارداری
- دستمزد ترخیص کالا
- میزان حقوق ورودی کالا
- تعداد مجوزهای لازم برای واردات کالا
- هزینه ثبت سفارشات
- هزینه کارت بازرگانی
گروه بازرگانی ایجاب به طور صفر تا صد در فرآیند ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی در کنار شما خواهد بود. و با تجربه طولانی خود در این مسیر، بهترین خدمات را به شما ارائه خواهد داد.
اطلاعات تماس با بخش های مختلف گمرک فرودگاه امام خمینی
- انبارهای عمومی: تلفن : ۵۱۰۰۴۵۲۹
- تلفن حوزه صادرات و فریت گمرک فرودگاه امام (ره) ۵۵۶۷۸۴۵۷-۵۵۶۷۷۹۵۳-۵۵۶۷۷۹۵۷
- تلفن حوزه ۱ تجاری گمرک فرودگاه امام (ره) : تلفن: ۵۵۶۷۸۲۵۵
- تلفن حوزه ۲ تجاری گمرک فرودگاه امام (ره):۵۱۰۰۴۵۵۶-۵۵۶۷۸۴۶۷
- تلفن حوزه ۳ گمرک فرودگاه امام (ره) امانات پستی: ۶۶۹۵۷۱۰۱
- تلفن حوزه ۴ گمرک فرودگاه امام (ره) امور مسافری: ۵۱۰۰۷۹۷۰ -۵۱۰۰۷۵۲۱-۵۱۰۰۷۹۷۱
جمع بندی
ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی فرآیندی است که برای ورود کالاهای وارداتی به کشور انجام می شود. در این فرآیند، کالاها با توجه به نوع و مقدار آنها، ارزش گمرکی و سایر مشخصات، ترخیص می شوند. مرکز توسعه تجارت ایران در چین با نام بازرگانی ایجاب در خدمت شماست تا مراحل ترخیص کالا از گمرک را برای تمامی کالاها از تمامی نقاط جهان، بالاخص کشور چین، انجام دهد و کمترین تعرفه با بیشترین زمان ممکن را به شما پیشنهاد دهد. کافیست با شماره های تماس دفتر مرکزی بازرگانی ایجاب تماس حاصل نمایید.