سرمایه گذاری در چین؛ شرایط، قوانین و روش های آن در ۲۰۲۳

سرمایه گذاری در چین

چین به عنوان دومین اقتصاد برتر دنیا و در مسیر تبدیل شدن به برترین اقتصاد جهان، جذب سرمایه گذار خارجی را مدنظر قرار داده است و سرمایه گذاری در چین هم برای سرمایه گذاران و هم برای دولت چین به یک روند سودزا بدل شده است. افزایش کارایی فرآیندهای تجاری مانند کاهش مالیات، تجارت با کاهش تعرفه ها و کاهش موانع برای جذب حداکثری سرمایه گذاران خارجی متمرکز است. به منظور جذب بیشتر سرمایه‌گذاران خارجی، این کشور مکانیسم‌هایی را برای کاهش تعرفه‌های واردات، ساده‌سازی ترخیص کالا از گمرک و ایجاد یک سیستم آنلاین برای تنظیم جریان جذب سرمایه معرفی کرده است. این کشور با انبوهی از کارمندان و شرکای بالقوه مشتاق یادگیری و تکامل، پایگاهی برای تولید با هزینه کم است که آن را به بازاری جذاب برای سرمایه گذاران تبدیل می کند. با این وجود، برخی عوامل می تواند مانع سرمایه گذاری شود، مانند عدم شفافیت چین، عدم اطمینان قانونی، سطح پایین حمایت از حقوق مالکیت معنوی و امکان کلاهبرداری که البته این موضوعات با مشاوره حقوقی از کارشناسان خبره قابل حل می باشد. همراه بازرگانی ایجاب باشید.

آمار و ارقام سرمایه گذاری در کشور چین

سرمایه گذاری ایرانیان در چین

شهرنشینی منجر به رشد اقتصادی چشمگیر چین شده است و این کشور مطابق با سیاست های خود به توسعه شهرنشینی ادامه خواهد داد. سه دهه اصلاحات اقتصادی طول کشیده است تا جمعیت چین از روستایی به شهرنشینی تبدیل شود و انتظار می رود که چین ۲۰ سال یا حتی بیشتر این سیاست را در پیش داشته باشد. از آنجایی که مردم از سبک زندگی کشاورزی به سبک شهری تغییر وضعیت داده اند، تغییر اقتصادی زیادی را نیز رقم زده اند. شهرها نیاز به توسعه و ساخت و ساز دارند که این امر مستلزم رشد زیرساخت ها، تجارت و سایر خدمات است. اقتصاد تغییر می کند زیرا افراد صرفا برای بقای خود کار نمی کنند و در عوض شروع به گسترش تخصص می کنند. این تخصص مستلزم آموزش بیشتر است و جامعه تحصیل کرده معمولا جامعه ثروتمندتری است. با بهبود سرانه ثروت، کیفیت زندگی نیز بهبود می یابد. در طی این فرآیند، کسب و کارها شروع به رشد می کنند که بسیاری از آنها ثروت فوق العاده ای برای سهامداران ایجاد می کنند. روند توسعه چین اغلب با آمریکا قبل از انقلاب صنعتی مقایسه می شود. اگر تفاوت های اساسی بین این دو را کنار بگذارید، مقایسه ای نسبتا دقیق است. رشد در قرن ۲۱ احتمالاً متعلق به چین خواهد بود، همانطور که رشد در قرن ۲۰ متعلق به آمریکا بود. این رشد احتمالا در آینده نزدیک تریلیون ها دلار در تولید اقتصادی حاصل می کند؛ به همین دلیل است که بسیاری از مردم همچنان فرصت های سرمایه گذاری در چین را در نظر می گیرند و مردم نیز تمایل بیشتری به خرید از چین در سالهای اخیر دارند.

در نیمه اول سال ۲۰۲۲، جریان سرمایه ورودی به کشور چین به ۱۴۷.۷۸ میلیارد دلار رسیده است. این کشور در میان ۸۲ کشور بررسی شده در آخرین رتبه بندی اعلام شده برای سال ۲۰۲۲-۲۰۲۶ در رتبه ۵۰ قرار دارد. از آنجایی که چین همچنان رهبری بهبود جهانی از اثرات نامطلوب اقتصادی همه‌گیری کووید-۱۹ را بر عهده دارد، شرکت‌های چندملیتی خارجی سرمایه‌گذاری‌های خود در چین را دو برابر می‌کنند، هزاران شرکت جدید تأسیس می‌کنند و شرکت‌های موجود را گسترش می‌دهند. علیرغم تنش های اقتصادی و مالی و مجموعه ای از محدودیت های خارجی در انتقال فناوری به چین، چین همچنان به جذب مقادیری بی سابقه از سرمایه گذاری مستقیم خارجی ادامه می دهد. در صورت ادامه روند فعلی، مجموع سرمایه گذاری خارجی در چین برای سال ۲۰۲۲ احتمالاً نسبت به سال گذشته دو برابر خواهد شد.

بر اساس گزارش سرمایه گذاری جهانی ۲۰۲۲ منتشر شده توسط UNCTAD، جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی به چین در سال ۲۰۲۰ در واقع با ۵.۷۴ درصد افزایش به ۱۴۹.۳۴ میلیارد دلار رسید که از ۱۴۱.۲۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ بیشتر بود. این میزان در سال ۲۰۲۲ به ۱۸۰ میلیارد دلار رسید که البته در نتیجه اقدامات موفق برای مهار ویروس همه گیر کرونا و استفاده از فرصت های اقتصادی این همه گیری بود. دولت چین با هدف تقویت سرمایه گذاری، تعداد صنایع باز به روی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی را گسترش داد، محدودیت‌های سرمایه‌گذاری خارجی در صنایع کلیدی را لغو کرد و فهرست منفی سرمایه‌گذاری خارجی در مناطق آزاد تجاری آزمایشی را اصلاح کرد که در نتیجه آن روند جذب سرمایه ۱۱ درصد افزایش یافت. در سال ۲۰۲۰، چین دومین دریافت کننده سرمایه گذاری مستقیم خارجی در جهان پس از ایالات متحده بود. این کشور بزرگترین دریافت کننده در آسیا و پیشروترین کشور سرمایه گذاری از نظر خروجی جذب سرمایه است. جریان ورودی از ایالات متحده و اروپا کاهش یافته است اما سرمایه گذاری های منطقه ای با رشد جریان از کشورهای همسایه افزایش یافته است. سنگاپور، جزایر ویرجین، کره جنوبی، جزایر کیمن، ژاپن، آلمان و آمریکا از جمله سرمایه گذاران عمده محسوب می شوند. سرمایه گذاری ها عمدتا به سمت تولید، املاک و مستغلات، مشاغل و خدمات لیزینگ، خدمات کامپیوتری، تجارت عمده و خرده فروشی، واسطه گری مالی، تحقیقات علمی، حمل و نقل، انرژی و ساخت و ساز است.

انواع روش های سرمایه گذاری در کشور چین

روش های سرمایه گذاری در کشور چین

شما به چند طریق می توانید سرمایه خود را در چین به کار بگیرید. عمده روش های سرمایه گذاری در چین عبارتند از:

  • سرمایه گذاری در چین از طریق ثبت شرکت و فعالیت تجاری
  • سرمایه گذاری در چین از طریق خرید ملک و خانه
  • سرمایه‌گذاری در چین از طریق خرید اوراق قرضه
  • سرمایه‌گذاری در چین از طریق خرید سهام

سرمایه گذاری در چین از طریق ثبت شرکت و فعالیت تجاری

ثبت شرکت در چین که پیشتر به طور کامل به آن پرداخته ایم، یکی از راه های پیشروی شما برای آغاز فعالیت تجاری با کسب و کار مدنظر خود است. ثبت شرکت از ۱ تا ۴ ماه زمان می برد و البته نسبت به سایر روش های سرمایه گذاری در چین هزینه کمتری دارد. شما با سرمایه پنج تا ده هزار یوان نیز می توانید شرکت خود را ثبت کنید. اگر در فکر این هستید که از این شکل مهاجرت به چین داشته باشید، باید راه سختی را طی کنید چرا که چین ویزای یک ساله به هیئت مدیره شرکت ها می دهد و تا سه سال باید ویزای خود را تمدید کنید. اگر حداقل سه سال از ثبت شرکت گذشته باشد و در طی این سه سال شرکت شما گردش مالی خوبی داشته و مالیات را به خوبی و سر موقع پرداخت کرده باشید، ممکن است با درخواست اقامت دائم شما موافقت کنند.

سرمایه گذاری در چین از طریق خرید ملک و خانه

یکی از روش هایی که اکثر کشورها برای اعطای شهروندی به مردم سایر کشورها اجرا می کنند خرید ملک و خانه در کشور مقصد است. البته چین قوانین سختگیرانه تری نسبت به این موضوع دارد و شما زمانی می توانید به عنوان یک فرد خارجی در چین ملک بخرید که به مدت یکسال به تحصیل در چین مشغول بوده باشید و یا یکسال در این کشور کار کرده باشید؛ در واقع ویزای دانشجویی و یا ویزای کاری داشته باشید. ضمنا باید در ملک خریداری شده سکنا گزینید! و به این راحتی ها نمی توانید ملک خود را اجاره دهید. هزینه خرید خانه در چین متغیر است؛ بستگی به شهر و منطقه ای که می خواهید در آن اقدام به خرید خانه کنید دارد. هزینه هر متر مربع خانه در چین از ۲۰ هزار یوان شروع شده و تا ۵۰ هزار یوان می رسد. البته خانه های لاکچری و گران تر هم وجود دارد. به نرخ یوان در ابتدای سال ۱۴۰۲، هزینه خرید یک واحد خانه ۸۰ متری در چین از ۱۴ میلیارد تا ۲۸ میلیارد تومان متغیر است.

سرمایه‌گذاری در چین از طریق خرید اوراق قرضه

اوراق قرضه به سندی می گویند که شما به یک شرکت می پردازید و آن شرکت باید در ازای آن، سود سالیانه را در زمان های مشخص به شخص سرمایه گذار پرداخت کند و در زمان مشخص نیز اصل سرمایه را به فرد بازگرداند. قرد سرمایه گذار در این روش هیچ مالکیت و دخالتی در شرکت و بنگاه اقتصادی ندارد و تنها می تواند اصل و یا سود سرمایه گذاری خود را دریافت کند. در ایران این مبالغ را عموما با نام سرمایه گذاری می شناسند و در ازای دریافت سرمایه یا سهام شرکت را به سرمایه گذار می دهند و یا به چشم وام به مبلغ نگاه می کنند.

سرمایه‌گذاری در چین از طریق خرید سهام

سه نوع سهام در چین وجود دارد؛ سهام A که در بازار شانگهای و شنزن خرید و فروش می شود و ساکنان چین و همچنین شرکت های معتبر خارجی می توانند آن را خریداری کنند. سهام B در بورس اوراق بهادار دو بازار نام برده خرید و فروش می شود و افزاد خارجی تیز می توانند در این بازار سهیم باشند. سهام H در بورس اوراق بهادار هنگ کنگ معامله می شود و این اوراق نیز قابل خریداری توسط خارجی ها می باشد. با خرید این سه نوع سهام می توانید در چین سرمایه گذاری کنید.

مزایا و معایب سرمایه گذاری در چین

مزایا و معایب سرمایه گذاری در چین

برای استفاده حداکثری از هر سرمایه گذاری و سود مرتبط در چین، هر سرمایه گذار هوشمندی باید درک روشنی از ریسک های موجود داشته باشد. تجزیه و تحلیل دقیق از تمام خطرات بالقوه سرمایه گذاری در چین امری پیچیده و فراتر از محدوده این مقاله است اما درک طرح اولیه پایه محکمی را فراهم می کند. درک این نکته مهم است که ریسک ها نباید سرمایه گذاری را متوقف کنند اما به عنوان یک سرمایه گذار، باید تلاش کنید تا ریسک ها را به درستی درک کنید و در جهت کاهش آنها گام بردارید.

اول از همه، چین هنوز یک کشور کمونیستی است. بنابراین، با وجود اصول بازار آزاد که اتخاذ کرده است، قوانین حاکم بر یک شرکت دولتی در چین با قوانین ایران متفاوت است. سهام شرکت های چینی در بورس شانگهای و بورس هنگ کنگ معامله می شود. هر دو سازمان شرایط فهرست بندی مشابهی با ایران دارند. شرکت ها باید صورت های مالی را به طور منظم گزارش کنند، حسابرسی انجام دهند و سایر الزامات قانونی را برآورده کنند. نه تنها استانداردهای حسابداری چینی با اصول پذیرفته شده حسابداری ایران متفاوت است، بلکه تفاوت های نظارتی نیز فراوان است. یکی از تفاوت های رایج، معامله سهام شرکت توسط افراد داخلی است.

مزایای سرمایه گذاری در کشور چین

  • چین بزرگترین بازار داخلی جهان با ۱.۴۴ میلیارد مشتری بالقوه است.
  • ریسک شرکتی که به‌عنوان بدهی عمومی در نظر گرفته می‌شود، عمدتا به ارز محلی است و نیازی به پرداخت دلاری ندارد.
  • چین دارای بخش تولیدی توسعه یافته (بخش تولیدی و صنایع سنگین) است که هزینه تمام شده تولید کالا را کاهش می دهد.
  • موقعیت جغرافیایی مطلوبی دارد و نزدیک به بازارهای نوظهور آسیایی است؛ در واقع هم دسترسی زمینی و هم دسترسی هوایی دارد که این موضوع را برای حمل کالا از چین هموار می کند.
  • اقتصاد برتر از نظر برابری قدرت خرید به لطف رشد سریع اقتصاد
  • هزینه نیروی کار نسبتا پایین است و فراوانی نیروی کار باعث می شود صنعت شما بدون نیروی انسانی باقی نماند.
  • فرصت های جدید با توسعه استان های غربی (به ویژه استان سیچوان)
  • توسعه شبکه صادراتی جدید (جاده ابریشم جدید موسوم به ابتکار کمربند-جاده)

معایب سرمایه گذاری در کشور چین

یکی از ریسک های کلیدی سرمایه گذاری در چین، محیط نظارتی است. دولت چین مجموعه‌ای از مقررات سنگین را علیه شرکت‌های فناوری در سال ۲۰۲۰ به دلیل نگرانی‌ها در مورد نفوذ آنها وضع کرد. «سرکوب بزرگ فناوری» منجر به جریمه‌های سنگینی شد؛ اصلی ترین قربانی آن سایت علی‌بابا چین بود که به دلایل ضد انحصاری به پرداخت جریمه ۲.۸ میلیارد دلاری محکوم شد. علاوه بر این، ایالات متحده به شرکت‌های چینی هشدار داده است که اگر پکن از بازبینی سوابق حسابرسی توسط رگولاتورها جلوگیری کند، ممکن است از فهرست بورس‌های ایالات متحده خارج شوند. این امر به طور قابل ملاحظه ای نقدینگی سهام چین را کاهش می دهد و تأثیر منفی بر ارزش گذاری ها خواهد داشت. سایر معایب آن عبارتند از:

  • محیط حقوقی چین همواره در حال تغییر است و شرایط ممکن است برای شما پیچیده تر باشد.
  • پیچیدگی های اداری و بروکراسی در چین نسبتا بالاست و این موضوع می تواند برای شما به سدی تبدیل شود.
  • عدم شفافیت و حمایت ضعیف از حقوق مالکیت معنوی.
  • جمعیت سالخورده و نسبتا پیر که رفته رفته به معضل برای چین تبدیل می شوند.
  • مازاد ظرفیت تولید در چندین بخش.
  • وضعیت زیست محیطی به شدت تخریب شده در چندین شهر بزرگ.
  • تفاوت‌های فرهنگی در شیوه‌های تجاری که ممکن است یادگیری و استفاده از آن در موقعیت‌های تجاری جدید برای خارجی‌ها دشوار باشد.
  • توسعه نیافتگی لایه های مدیریت در نیروی انسانی.

هزینه لازم برای سرمایه گذاری در چین

هزینه لازم برای سرمایه گذاری در چین

هزینه لازم برای سرمایه گذاری در این کشور بین ۵۰۰ هزار دلار تا دو میلیون دلار متغیر است. هر چه به سمت مرکز و شهرهای بزرگتر برویم میزان سرمایه موردنیاز بیشتر می شود. به عنوان مثال در مناطق لوکس شانگهای، خرید یک ملک متوسط بین ۱ تا ۲ میلیون دلار سرمایه می خواهد. بنابراین اگر می خواهید سرمایه گذاری به روش خرید ملک در شانگهای را انتخاب کنید نیاز به داشتن چنین مبلغی دارید. در کل نمی شود برای هزینه موردنیاز قانون مشخصی ارائه داد اما حداقل میزان هزینه موردنیاز برای انجام این کار ۵۰۰ هزار دلار معادل ۲۵ میلیارد تومان مطابق با نرخ دلار ابتدای سال ۱۴۰۲ است. خبر خوب این است که هر چه سرمایه شما بیشتر باشد، بعدها سود بیشتری از سرمایه گذاری در چین دریافت می کنید؛ به این معنی که مثلا اگر کسب و کار خود را در شهر شانگهای راه بیندازید، به احتمال زیاد از پرداخت مالیات معاف هستید و این امر به رونق کسب و کار شما کمک بیشتری می کند.

شرایط و قوانین سرمایه گذاری در چین

شرایط و قوانین سرمایه گذاری در چین

مطابق با دستورالعمل داده شده در سفارتخانه های چین در سراسر جهان که در وبسایت china-embassy.gov درج شده است، در سال ۲۰۲۱ دستورالعمل جدید دولت چین برای سرمایه گذاری در این کشور داده شد و افرادی که می خواهند در این کشور سرمایه گذاری کنند باید این نکات را مدنظر داشته باشند. افرادی که می خواهند ثبت شرکت در چین نیز داشته باشند می توانند از این نکات بهره مند شوند. این نکات عینا ترجمه شده است و سعی کرده ایم به زبان روان و راحت برای شما تنظیم کنیم:

سیاست های سرمایه گذاری در صنعت

بر اساس مقررات سرمایه گذاری خارجی در صنعت، طرح های صنعتی به چهار دسته طرح های تشویقی، مجاز، محدود و ممنوع تقسیم می شوند. پروژه های سرمایه گذاری خارجی متعلق به دسته های تشویق شده، محدود شده و ممنوع در فهرست راهنمای صنایع سرمایه گذاری خارجی فهرست شده اند. آن دسته از پروژه های سرمایه گذاری خارجی مجاز که به سه دسته فوق تعلق ندارند، در فهرست راهنمای صنایع سرمایه گذاری خارجی قرار نخواهند گرفت.

۱) پروژه های سرمایه گذاری خارجی تحت یکی از شرایط زیر به عنوان پروژه های سرمایه گذاری خارجی تشویق شده در لیست قرار می گیرند:

  • پروژه ها برای فناوری جدید و توسعه همه جانبه کشاورزی و پروژه های انرژی، حمل و نقل و صنایع مواد خام.
  • پروژه های فناوری جدید و پیشرفته و کاربردی که می تواند عملکرد محصولات را بهبود بخشد و کارایی فنی-اقتصادی بنگاه ها را افزایش دهد یا تجهیزات جدید و مواد جدیدی تولید کند که ظرفیت داخلی آن کم است.
  • پروژه هایی که نیازهای بازار را برآورده می کنند و می توانند کیفیت محصولات را ارتقاء دهند، وارد بازارهای جدید شوند یا توانایی رقابت محصولات را در بازارهای بین المللی تقویت کنند.
  • پروژه هایی که فناوری جدید و تجهیزات جدید را برای صرفه جویی در انرژی و مواد خام، برای استفاده همه جانبه از منابع تجدیدپذیر و برای جلوگیری از آلودگی محیط زیست اتخاذ می کنند.
  • پروژه هایی که می تواند از نیروی انسانی و منابع منطقه استفاده کامل کند و مطابق با سیاست های صنعتی دولت باشد.
  • سایر مواردی که توسط قوانین و مقررات اداری دولت تنظیم می شود.

۲) پروژه های سرمایه گذاری خارجی تحت یکی از شرایط زیر به عنوان پروژه های سرمایه گذاری خارجی محدود در لیست قرار می گیرند:

  • پروژه هایی که از فن آوری های قدیمی استفاده می کنند.
  • پروژه های نامطلوب برای صرفه جویی در منابع و بهبود محیط زیست.
  • پروژه های اکتشاف و یا استخراج منابع معدنی مشخص که توسط قوانین و مقررات دولتی محافظت می شوند.
  • پروژه های صنایعی که به تدریج بهره برداری می شوند.
  • سایر مواردی که توسط قوانین و مقررات اداری دولت تنظیم می شود.

۳) پروژه های سرمایه گذاری خارجی تحت یکی از شرایط زیر به عنوان پروژه های سرمایه گذاری خارجی ممنوع در لیست قرار می گیرند:

  • پروژه هایی که امنیت کشور را به خطر می اندازد یا به منافع اجتماعی و عمومی آسیب می رساند.
  • پروژه هایی که محیط زیست را آلوده می کند، منابع طبیعی را از بین می برد یا سلامت انسان ها را مختل می کند.
  • پروژه هایی که مقادیر زیادی از زمین های قابل کشت را اشغال می کنند که برای حفاظت و توسعه منابع زمین نامطلوب است.
  • پروژه هایی که ایمنی تاسیسات نظامی و عملکرد آن را به خطر می اندازد.
  • پروژه هایی که صنایع دستی یا فناوری منحصر به فرد کشور ما را برای تولید محصولات اتخاذ می کنند.
  • سایر مواردی که توسط قوانین و مقررات اداری دولت تنظیم می شود.

۴) طرح‌های سرمایه‌گذاری خارجی تشویق‌شده، جدا از شرایط ترجیحی مندرج در قوانین یا مقررات اداری مربوطه کشور، در صورتی که به ساخت و بهره‌برداری از تأسیسات زیربنایی مرتبط با انرژی، حمل‌ونقل و خدمات شهری اشتغال داشته باشند، می‌توانند با تصویب، دامنه فعالیت خود را افزایش دهند؛ در بخش‌هایی (زغال‌سنگ، نفت، گاز طبیعی، برق، راه‌آهن، بزرگراه، بندر، فرودگاه، جاده شهری، تصفیه فاضلاب و دفع زباله و غیره) که نیاز به سرمایه‌گذاری زیاد و دوره بازدهی طولانی دارند.

۵) پروژه های مجاز که کلیه محصولات خود را مستقیما صادر می کنند، طرح های تشویق شده تلقی می شوند. سرمایه‌گذاری‌های خارجی محدود شده ممکن است با تأیید دولت استان‌ها، مناطق خودمختار، شهرداری‌ها که مستقیما تحت نظارت دولت مرکزی هستند مجاز تلقی شوند؛ در صورتی که فروش صادراتی محصولات بیش از ۷۰ درصد باشد.

۶) محدودیت‌ها می‌تواند برای آن دسته از پروژه‌های سرمایه‌گذاری خارجی مجاز و محدود که واقعا می‌توانند از مزایای مناطق غرب میانه استفاده کامل کنند، کاهش یابد.

سیاست های دولت چین در جهت تسهیل سرمایه گذاری در چین

دولت چین در تلاش برای تشویق شرکت‌های خارجی به واردات فناوری ها و امکانات پیشرفته، تسریع در تحول ساختار صنعت و پیشرفت فناوری، حفظ توسعه پایدار و رشد اقتصاد ملی سیاست‌های مطلوبی را برای سرمایه‌گذاری خارجی در سطح بالا اتخاذ کرده است:

  • امکان استفاده از امکانات دولتی برای شرکت‌های سرمایه‌گذاری خارجی با فناوری پیشرفته و صادر کننده در دسترس است. تعرفه‌های واردات و مالیات بر ارزش افزوده وارداتی مطابق با محرک‌های مربوطه در واردات تجهیزاتی که نمی‌توانند در خانه تولید شوند یا نتوانند تقاضای عملی در حوزه تجاری مصوب قبلی را برآورده کنند، معاف می‌شوند.
  • تعرفه واردات و مالیات بر ارزش افزوده واردات در شرایطی که بنگاه‌های دارای سرمایه خارجی تجهیزات لازم برای استفاده شخصی و فناوری مربوطه و قطعات یدکی مندرج در قرارداد خرید را در ساخت محصولات خود وارد می‌کنند، طبق محرک‌های مربوطه معاف می‌شوند.
  • تعرفه واردات و مالیات بر ارزش افزوده وارداتی از مالیات بر هزینه نرم‌افزاری که در خارج از کشور پرداخت می‌شود، در صورتی که شرکت‌های دارای سرمایه خارجی، فناوری مربوطه فهرست‌شده در فهرست محصولات ملی با فناوری پیشرفته را وارد می‌کنند، عاری می باشد.
  • تعرفه واردات و مالیات بر ارزش افزوده واردات در شرایطی که مراکز تحقیق و توسعه با سرمایه خارجی در مجموع حجم سرمایه گذاری خود، تجهیزاتی را برای خود مصرفی که غیر قابل ساخت در داخل یا غیرقابل ساخت هستند وارد کنند، طبق مقررات مربوط معاف می شوند. نیازهای عملی و همچنین فناوری، قطعات و قطعات یدکی مربوطه را برآورده کند.
  • مالیات بر فروش زمانی معاف می شود که شرکت های دارای سرمایه خارجی، مراکز تحقیق و توسعه با سرمایه خارجی، شرکت های خارج از کشور و افراد بین المللی از انتقال فناوری، بهره برداری از فناوری و همچنین مشاوره فناوری و خدمات فناوری مرتبط سود کسب کنند.
  • در صورتی که بنگاه‌های دارای سرمایه خارجی نسبت به سال قبل حق بهره‌برداری خود را ۱۰ درصد افزایش دهند، با ۵۰ درصد مبلغ کارمزد بهره‌برداری از فناوری، مالیات بر درآمد جبران می شود.

سیاست های مناطق اقتصادی چین

سیاست باز شدن چین به دنیای خارج، از یک استراتژی کلی نگر برای پیشبرد منظم و گام به گام از منطقه ساحلی تا شهرهای داخلی استفاده می کند. در حال حاضر انواع مناطق ویژه اقتصادی وجود دارد:

  • مناطق ویژه اقتصادی (شنژن، ژوهای، شیانمن، شانتو و منطقه جدید پودونگ در شانگهای)
  • ۱۴ شهر بندری ساحلی (شانگهای، تیانجین، دالیان، کینهانگ دائو، یانتای (از جمله وی های)، کینگ دائو، لیانیانگنگ، نانتونگ، نینگ با، ونژو، فوژو، گوانگجو، ژان جیانگ و بی های)
  • ۴۹ حوزه توسعه اقتصادی و فناوری دولتی
  • ۵۲ منطقه توسعه صنعتی با تکنولوژی بالا و جدید

در سال ۱۹۹۹، دولت چین سیاست استثمار مناطق مرکزی و غربی را به اجرا درآورد. سیاست ها و اقدامات مرتبط با سرمایه گذاری خارجی عبارتند از:

  • برای پروژه‌های سرمایه‌گذاری خارجی در زیرساخت‌ها یا بخش‌های سودمند در غرب کشور، محدودیت‌های سرمایه‌گذاری خارجی باید به نحو مقتضی کاهش یابد.
  • سرمایه گذاری خارجی در منطقه غرب برای زیرساخت ها و توسعه منابع کشاورزی، آبیاری، بوم شناسی، حمل و نقل، امور شهرداری، حفاظت از محیط زیست، معدن، گردشگری و غیره و ایجاد مراکز تحقیق و توسعه فنی تشویق می شود.
  • گشایش در بخش خدمات و تجارت در منطقه غرب بیشتر می شود: طرح های آزمایشی سرمایه گذاری خارجی در بانک ها، بنگاه های خرده فروشی و تجارت خارجی به شهرداری ها و شهرهای مرکزی استان ها و مناطق خودمختار توسعه می یابد. سرمایه گذاران خارجی طبق مقررات مربوطه مجاز به ورود به مخابرات، بیمه، گردشگری، خدمات حسابداری، خدمات وکالت، شرکت های طراحی مهندسی، شرکت های حمل و نقل راه آهن و بزرگراه، شرکت های مهندسی شهرداری و سایر صنایع پذیرفته شده برای افتتاح هستند. برخی از صنایع اجازه دارند ابتدا برای آزمایش در غرب باز شوند.
  • گسترش کانال سرمایه گذاری خارجی: از شرکت های سرمایه گذاری خارجی واجد شرایط در منطقه غرب حمایت می شود تا در بازارهای سهام داخل و خارج فهرست شوند. موسسات متعلق به صنایع تشویق شده و مجاز دولتی در منطقه غرب برای جذب سرمایه خارجی از طریق واگذاری حق بهره برداری، فروش سهام، ادغام و سازماندهی مجدد و غیره حمایت می شوند.
  • شرکت‌های سرمایه‌گذاری خارجی مناطق شرقی تشویق می‌شوند به غرب چین بیایند و دوباره سرمایه‌گذاری کنند و آن پروژه‌هایی که بیش از ۲۵ درصد سرمایه‌گذاری خارجی دارند، می‌توانند به عنوان شرکت سرمایه‌گذاری خارجی در نظر گرفته شوند و از رفتار برابر برخوردار شوند.

سیاست مالیاتی در چین

مالیات هایی که برای شرکت های سرمایه گذاری خارجی، شرکت های خارجی و شهروندان خارجی در چین (از جمله هموطنان هنگ کنگ، ماکائو و تایوان) اعمال می شود عبارتند از: مالیات بر درآمد شرکت، مالیات بر درآمد شخصی، مالیات بر گردش (شامل مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر مصرف، و مالیات مشاغل)، مالیات زمین، حق تمبر، مالیات وسیله نقلیه و کشتی، مالیات املاک شهری و غیره. واردات و صادرات طبق اساسنامه تعرفه گمرک، تعرفه و مالیات بر ارزش افزوده مرحله واردات را پرداخت خواهد کرد.

مالیات بر درآمد شرکت

شرکت سرمایه‌گذاری خارجی یا شرکت خارجی که برای شرکت در فعالیت‌های تولیدی یا تجاری در چین، مکانی راه‌اندازی کرده است، باید مالیات بر درآمد شرکت بپردازند که مالیات به نرخ ۳۰ درصد و همچنین ۳ درصد دیگر برای درآمد محلی اخذ می‌شود. شرکت‌های خارجی که مکانی را دست و پا نکرده‌اند اما سود، بهره، اجاره، هزینه استفاده از مجوز و سایر انواع درآمد از چین را کسب کرده‌اند، باید ۲۰ درصد مالیات بر درآمد بپردازند.

مالیات بر ارزش افزوده

کلیه واحدها و افرادی که در زمینه فروش کالا، ارائه خدمات تردد، تعمیر و تعویض و واردات کالا در قلمرو جمهوری خلق چین فعالیت می کنند، مالیات بر ارزش افزوده را باید بپردارند. نرخ پایه مالیات بر ارزش افزوده باید ۱۷٪ باشد. برای مودیان فروش یا واردات مواد غذایی، روغن های گیاهی خوراکی، آب آشامیدنی، کتاب، روزنامه، مجلات، خوراک، کودهای شیمیایی، مواد شیمیایی کشاورزی، ماشین آلات کشاورزی و برخی کالاهای دیگر، نرخ مالیات ۱۳ درصد است.

مالیات بر مواد مصرفی

کلیه واحدها و افرادی که در زمینه تولید، فرآوری یا واردات کالاهای مصرفی مانند تنباکو، مشروبات الکلی، الکل، لوازم آرایشی و بهداشتی، محصولات مراقبت از پوست و مو، جواهرات قیمتی، یشم و سنگ های قیمتی فعالیت می کنند؛ و همچنین مواد آتش بازی، بنزین، روغن دیزل، لاستیک وسایل نقلیه موتوری، موتور سیکلت و اتومبیل های موتوری در قلمرو جمهوری خلق چین فعالیت می کنند باید این مالیات را بپردازید. ۱۱ مورد مشمول مالیات و ۱۴ نرخ مختلف مالیات بر مصرف وجود دارد که از کمترین ۳٪ تا بالاترین ۴۵٪ است.

مالیات کسب و کار

کلیه واحدها و اشخاصی که به ارائه خدماتی مانند حمل و نقل و ارتباطات، پست و مخابرات، مالی و بیمه، ساخت و ساز، فرهنگی و ورزشی، سرگرمی، خدمات، انتقال دارایی های نامشهود یا فروش اموال غیرمنقول در قلمرو کشور مشغول هستند باید مالیات کسب و کار را طبق مقررات بپردازند. ۳ نرخ مالیاتی برای مالیات کسب و کار وجود دارد؛ از پایین ترین نرخ ۳٪ (مانند هزینه حمل و نقل و ارتباطات) تا بالاترین نرخ ۲۰٪ (مانند موارد تفریحی). میانگین نرخ تعرفه ۱۲ درصد است.

حق تمبر

کلیه واحدها و اشخاصی که در امر خرید و فروش، ماشینکاری، پیمانکاری، اجاره ملک، حمل و نقل کالا، انبارداری، وام، بیمه اموال، قرارداد فناورانه و همچنین دفتر حساب بازرگانی و گواهی مجوز فعالیت دارند باید حق تمبر پرداخت کنند. کمترین نرخ مالیات تمبر ۰.۰۵ درصد و بالاترین آن ۱ درصد است. هر گواهی مجوز و دفترچه حساب تجاری (شامل دفترچه حسابی که سرمایه را ثبت می کند) باید یک تمبر ۵ یوان بچسباند.

مالیات املاک شهری

اموال خانه متعلق به بنگاه سرمایه گذاری خارجی یا شهروند خارجی باید مالیات املاک شهری را طبق مقررات پرداخت کند. محاسبه باید با ارزش ملک خانه پس از کسر یکباره ۱۰٪ -۳۰٪ و نرخ مالیات ابطال ۱.۲٪ صورت پذیرد. مالیات اجاره ملک خانه ۱۲ درصد است. مالیات املاک شهری به صورت واحد یک سال طول می کشد و به صورت مرحله ای پرداخت می شود.

مالیات وسیله نقلیه و قایق

وسایل نقلیه و قایق های متعلق به شرکت سرمایه گذاری خارجی باید مالیات وسیله نقلیه و کشتی را مطابق با مقررات موقت پرداخت کنند. مالیات قابل پرداخت کامیون، قایق موتوری و غیر موتوری بر اساس ظرفیت حمل یا تناژ خالص کامیون و قایق محاسبه و برای سایر وسایل نقلیه موتوری و غیر موتوری بر اساس تعداد وسایل نقلیه قابل پرداخت محاسبه می شود.

مالیات بر درآمد شخصی

در داخل قلمرو جمهوری خلق چین، دستمزد و حقوق شخصی باید مالیات بر درآمد شخصی را پرداخت کند. نرخ مالیات بر درآمد شخصی به صورت تصاعدی محاسبه می شود و به ۹ درجه از کمترین ۵% تا بالاترین ۴۵% تقسیم می شود. اگر درآمد زیر ۴۰۰۰ یوان باشد، ۸۰۰ یوان کاهش دهید، یا اگر بالاتر از ۴۰۰۰ یوان باشد، ۲۰٪ کاهش دهید، و مقدار باقیمانده با نرخ ۲۰٪ مشمول مالیات می شود. اگر درآمد قابل پرداخت بیش از ۵۰۰۰۰ یوان باشد، نرخ مالیات این بخش باید ۱۰٪ افزایش یابد.

مالیات اسناد

کلیه واحدها و اشخاصی که دارایی زمین یا خانه را در قلمرو جمهوری خلق چین دریافت می کنند باید مالیات سند را طبق مقررات بپردازند. نرخ مالیات بر سند از ۳ تا ۵ درصد متغیر است.

مدیریت مالی و ارز در چین

در حال حاضر در چین، نظم مالی به گونه‌ای است که بانک‌های تجاری دولتی همچنان تسلط دارند و سازمان‌های مالی متنوع در کنار یکدیگر توسعه یافته اند. دولت در حال اجرای مجموعه ای از مدیریت در صنایعی مانند بانک ها، اوراق بهادار و بیمه است. دولت از طریق اقدامات کنترلی پولی بانک مرکزی، نظارت مالی خود را بر بازار مالی اعمال می کند. قیمت یوان چین بر اساس یک سیستم نرخ نوسان است که با تقاضا و عرضه بازار پیش می رود و تحت کنترل قرار می گیرد. شرکت های حاصل از سرمایه‌گذاری خارجی موظفند ظرف ۳۰ روز پس از صدور پروانه کسب، رونوشتی از تأییدیه شرکت سرمایه‌گذاری‌شده خارجی و پروانه کسب را به اداره ارز تحویل دهند تا پرونده ارزی بنگاه‌های سرمایه‌گذاری شده خارجی را تحویل بگیرند. گزارش مالی پایان سال باید قبل از ۳۱ مارس به ادارات مربوطه ارائه شود و یک گزارش حسابرسی از حسابدار عمومی ثبت شده ضمیمه شود.

استخدام، حقوق و دستمزد، بیمه و رفاه در چین

همانطور که در قانون کار جمهوری خلق چین و مقررات استخدام شرکت های سرمایه خارجی بیان شده است، شرکت های سرمایه خارجی حق دارند در مورد ساختار شرکت و نیازهای استخدامی خود در صورت لزوم تصمیم بگیرند. آنها همچنین حق دارند کارمندان خود را با مراجعه به نمایندگان قانونی مختلف از جمله سازمان های جذب منابع انسانی، سایت های کاریابی و تبلیغات در رسانه ها جذب کنند. استخدام کارمندان از کشورهای خارجی، هنگ کنگ، تایوان و ماکائو نیاز به مجوز و گواهی از اداره کار دولت محلی دارد. بر اساس مقررات موقت حقوق و درآمد در شرکت های سرمایه خارجی، شرکت می تواند سطح حقوق و پاداش و کمک هزینه ها را مطابق با استانداردهای حداقل حقوق ملی و محلی تعیین می کند. بازده سالانه شرکت، نرخ بهره وری و شاخص قیمت کالاهای مصرفی محلی عواملی هستند که هیئت مدیره یا شرکت باید برای پرداخت حقوق و دستمزد در نظر بگیرند. این شرکت ها موظفند با سازمان های بیمه اجتماعی بازنشستگی، بیکاری، مراقبت های پزشکی، آسیب دیدگی و زایمان از طریق پرداخت منظم و کافی به سازمان های بیمه گر طبق قانون همکاری کنند. شرکت‌های سرمایه گذاری خارجی در چین سیستم ساعت کاری فعلی چین را که به صورت ۸ ساعت در روز و ۴۰ ساعت در هفته است اجرا می‌کنند. با دریافت مجوز از اداره کار، شرکت ها می توانند بر اساس یک سیستم ساعت کاری غیر استاندارد فعالیت کنند.

جمع بندی

اگر سرمایه قابل توجهی دارید و می خواهید با آن در چین سرمایه گذاری کنید و یا اسباب مهاجرت خود به این کشور را مهیا کنید، مرکز توسعه تجارت ایران در چین تحت نام بازرگانی ایجاب آماده ارائه مشاوره رایگان و بررسی زمینه های مناسب جهت سرمایه گذاری امن و ایمن در بازار مالی کشور چین است تا هم سریعا مقدمات سرمایه گذاری و کسب سود شما فراهم شود و هم بتوانید از طریق آن به چین سفر کنید و یا اقامت موقت و دائم این کشور را دریافت کنید.

سوالات متداول

آیا چین مکان خوب و امنی برای سرمایه گذاری است؟

این بستگی به نوع سرمایه گذار شما دارد. شکی نیست که پتانسیل بسیار زیاد است. چین حدود یک پنجم جمعیت جهان را در خود جای داده است، اقتصاد آن عظیم است و با سرعتی سریع در حال رشد است. با این حال، نگرانی هایی در مورد بدهی فزاینده چین، پایداری کلی رشد اقتصادی این کشور و سیاست های سیاسی این کشور وجود دارد که باید در مورد آن با کارشناسان خبره مشورت کنید.

آیا خارجی ها می توانند در چین سرمایه گذاری کنند؟

بله قطعا. در سال های اخیر، چین به دنبال تسهیل سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران خارجی در شرکت های خود بوده است. با این حال، این هنوز یک فرآیند دشوار است و قواعدی نیاز دارد که در صورت عدم آشنایی با آن، می تواند به سرمایه شما لطمه بزند.

آیا با سرمایه گذاری در چین می توان ویزا و اقامت دائم این کشور را دریافت کرد؟

خیر تنها به صرف سرمایه گذاری نمی شود اقامت دائم دریافت کرد و شما باید علاوه بر سرمایه گذاری، یک سری شرایط نظیر ۳ سال اقامت موفت در این کشور را پاس کنید تا اقامت دائم شما صادر شود.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
keyboard_arrow_up
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x